WERELDDIERENDAG 2023

Hoe is dierendag onstaan?

Dierendag is begonnen door Fransiscus van Assisi. Fransiscus werd rond 1181 geboren. Zijn vader was een rijke zakenman die kleren verkocht. Fransiscus vond hier niet zoveel aan en wilde liever ridder worden. Maar toen hij een zieke melaatse man zag, kwam hij op een ander idee: hij wilde zich inzetten voor de armen en zieken, dus werd hij een monnik.

Fransiscus gaf niet alleen om mensen, maar hield ook erg van de natuur en van dieren. Er wordt zelfs verteld dat hij sprak met dieren! Hij zei tegen een wolf dat hij geen mensen mocht opeten en sprak met vogels. De vogels kwamen allemaal om hem heen zitten.

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober, de sterfdag van Fransiscus van Assisi, uitgeroepen tot dierendag. In 1930 was het voor het eerst officieel dierendag op 4 oktober.